Változatossággal az egészségért!

Békési Zöldség-Gyümölcs Kereskedelmi Kft.

 

Papaya
(Carica papaya)


A papaya változatos alakú gyümölcs. Léteznek kerekded, tojásdad és megnyúlt fajtái is, de hazánkban főként a kis méretű, körte alakú papayával találkozhatunk. Héja zöldessárga vagy sárga, lazacrózsaszíntől a narancssárgáig váltakozó gyümölcshús puha, lédús. Ajánlatos a gyümölcs húsára citromlevet csurgatni. A gyümölcs belsejében lévő fekete magok nem ehetőek. A termés papaint tartalmaz, ami egyike a leghatékonyabb fehérjebontó enzimeknek. Minél éretlenebb a gyümölcs annál nagyobb mennyiségben található meg benne ez az enzim. Az éréssel rohamosan csökken a mennyisége. Az angolok a papayát a gyarmati időben "reggeli gyümölcsnek" nevezték. A trópusokon még ma is reggeliként fogyasztják.

Exportőr országok: Dél-Afrika, Latin-Amerika, Afrika, Ausztrália.

Szezon: egész évben

Tárolás: 11-12 °C-on érettségi állapottól függően 7-10 napig. Az éretlen papayák szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérnek.

Felhasználás:
A gyümölcsöt elfelezzük és a magokat eltávolítjuk, majd cikkekre vágjuk és a gyümölcshúst a héjból kiszelve fogyasztjuk. Egy kevés citromlével megcsepegtetjük ami jobban kihozza az ízeket. A papaya kitűnően alkalmas gyümölcssalátába is. Mint előételt füstölt sonkával, utóételként pedig vörösborral leöntve tálalhatjuk. A gyümölcs akkor érett, ha kis nyomásnak enged és a héj színe sárgásra vált.

Recept:

Papaya lazaccal és tormaszósszal

Hozzávalók négy személyre: 2 érett papaya; 1/2 citrom leve; 3 vékony szelet füstölt lazac; 100 g tejszín; 2 ek. reszelt torma; 4 citrom- vagy limetta szelet.

Elkészítés: A papayákat hosszában elfelezzük, kiszedjük a magját, és egy kevés citromlével meglocsoljuk. A lazacszeleteket a félbevágott gyümölcsökbe helyezzük. A keményre vert tejszínt a reszelt tormával a lazacra tesszük, és a citromszeletekkel díszítjük.

 

Energia [100 g-ban]  
55kJ/13kcal
Tápérték [g/100 g]  
  Fehérje
0,081-0,34
  Zsír
0,05-0,96
  Szénhidrát
6,17-6,75
  Víz
85,9-92,6
  Rost
0,5-1,3
Vitaminok [mg/100 g]  
  A-provitamin
0,0045-0,676
  B1
0,021-0,036
  B2
0,024-0,058
  C
35,5-71,3
  Niacin
0,227-0,555
Ásványi anyagok [mg/100 g]  
  Foszfor
5,3-22,0
  Kálium
211
  Kálcium
12,9-40,8
  Nátrium
3,0
  Vas
0,25-0,78
Termékismertetők

Ananász

Avokádó

Csillaggyümölcs (Carambola)

Édeskömény

Gyömbér

Kiwano

Kumquat

Kókusz

Limetta (Lime)

Mangó

Papaya

Pepino

Physalis (Földicseresznye)

Zellerszár (Halványítózeller)

 


Cégismertető TerméklistaExtrákTárolásElérhetőségek