Változatossággal az egészségért! |
||||||||||||
|
||||||||||||
|
Papaya A papaya változatos alakú gyümölcs. Léteznek kerekded, tojásdad és megnyúlt fajtái is, de hazánkban főként a kis méretű, körte alakú papayával találkozhatunk. Héja zöldessárga vagy sárga, lazacrózsaszíntől a narancssárgáig váltakozó gyümölcshús puha, lédús. Ajánlatos a gyümölcs húsára citromlevet csurgatni. A gyümölcs belsejében lévő fekete magok nem ehetőek. A termés papaint tartalmaz, ami egyike a leghatékonyabb fehérjebontó enzimeknek. Minél éretlenebb a gyümölcs annál nagyobb mennyiségben található meg benne ez az enzim. Az éréssel rohamosan csökken a mennyisége. Az angolok a papayát a gyarmati időben "reggeli gyümölcsnek" nevezték. A trópusokon még ma is reggeliként fogyasztják. Exportőr országok: Dél-Afrika, Latin-Amerika, Afrika, Ausztrália. Szezon: egész évben Tárolás:
11-12 °C-on érettségi állapottól függően 7-10 napig. Az éretlen papayák
szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérnek. Recept: Papaya lazaccal és tormaszósszal Hozzávalók négy személyre: 2 érett papaya; 1/2 citrom leve; 3 vékony szelet füstölt lazac; 100 g tejszín; 2 ek. reszelt torma; 4 citrom- vagy limetta szelet. Elkészítés: A papayákat hosszában elfelezzük, kiszedjük a magját, és egy kevés citromlével meglocsoljuk. A lazacszeleteket a félbevágott gyümölcsökbe helyezzük. A keményre vert tejszínt a reszelt tormával a lazacra tesszük, és a citromszeletekkel díszítjük.
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||